Τραυλισμός

Τραυλισμός

Τραυλισμός – Διαταραχές στη ροή της ομιλίας

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στην ροή της ομιλίας κατά την οποία ροή διακόπτεται από επανάληψη (φωνήματος, συλλαβής, λέξης), μπλοκάρισμα επιμήκυνση φωνήματος, επαναδιατύπωση, τα οποί διαφέρουν ποιοτικά και ποσοτικά από αυτά που εμφανίζονται στην ομιλία ατόμων που δεν τραυλίζουν.

Τα άτομα που τραυλίζουν μπορούν να παρουσιάσουν μη λεκτικές συμπεριφορές όπως μορφασμοί, κλείσιμο ματιών, πίεση χειλιών,επαναλαμβανόμενες ρυθμικές κινήσεις των άκρων κλπ. Τέλος τα άτομα που τραυλίζουν νιώθουν απογοήτευση, ντροπή, άγχος.

Ο τραυλισμός είναι μια σοβαρή δυσκολία που έχει λεκτικές και συναισθηματικές διαστάσεις και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα του παιδιού.

Σχετικά με τον τραυλισμό:

Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Ξεκινά συνήθως κατά τη νηπιακή ηλικία, ανάμεσα στα 2 και 5 έτη, σταδιακά ή σχετικά απότομα.

Θεωρείται αποτέλεσμα κληρονομικών, νευρολογικών, γλωσσικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης.

Το άγχος μπορεί να δυσκολεύει την ομιλία αλλά δεν ευθύνεται για τον τραυλισμό. Για τα περισσότερα παιδιά που τραυλίζουν έχει προϋπάρξει μία περίοδος ομιλίας χωρίς τραυλισμό.

Τα παιδιά που δε θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στη νηπιακή ηλικία, έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού.

Τα αγόρια που τραυλίζουν είναι περισσότερα από τα κορίτσια.

Πολλά παιδιά που τραυλίζουν έχουν μια εσωτερικευμένη τάση για τελειότητα. Όταν οι απαιτήσεις των γονέων είναι πολύ υψηλές, ο τραυλισμός μπορεί να ενταθεί.

Τι μπορείτε να αποφύγετε

  • Μην του λέτε να μιλάει πιο αργά. Μπορεί να καταφέρει να μιλήσει αργά για λίγα λεπτά, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ.
  • Μην του ζητάτε να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε. Στην επανάληψη της λέξης, μπορεί να μην τραυλίσει αλλά αυτή η τακτική δεν το βοηθάει να ξεπεράσει τη δυσκολία του.
  • Μην του υποδεικνύετε να σκέφτεται πριν μιλήσει. Αυτό έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
  • Μην του δημιουργείτε την εντύπωση ότι πρέπει να ντρέπεται για την ομιλία του.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Αντιμετωπίστε τον τραυλισμό με τον ίδιο θετικό, υπομονετικό και υποστηρικτικό τρόπο που θα αντιμετωπίζατε οποιαδήποτε άλλη δυσκολία του.
  • Αφιερώστε καθημερινά ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας για να παίξετε μέσα σε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
  • Επικεντρωθείτε στο τι σας λέει και όχι στο πως το λέει. Απαντήστε στο μήνυμα που σας μεταφέρει το παιδί σας και προσπαθήστε να μην αποφεύγετε να το κοιτάζετε όταν έχει δυσκολία στην ομιλία.
  • Μιλάτε αργά αλλά φυσιολογικά. Κάντε μια μικρή παύση (1-2 δευτερολέπτων) πριν απαντήσετε στο παιδί.
music